MENU
POČETNA
O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI »

PRIRODA

 

Nacionalni parkovi

 

Zaliv Boka Kotorske

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

 

Bay of Boka Kotorska - Prcanj

 

Zaliv Boke Kotorske

 

 

Zaliv Boke Kotorske je najjužniji fjord Evrope koji je zvanično ušao u grupu 10 najljepših zaliva svijeta. Posjeta Crnoj Gori je prilika da vidite jedinstvenu prirodnu ljepotu ovog zaliva i da upoznate njegovu bogatu istoriju, kulturu i arhitekturu. Posjetiocu se čini kao da su se planine raspukle i pustile more da uđe u njih. Nad tankom linijom obale nadvile su se visoke planine, štiteći je od surove klime sa sjevera. Upravo zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije: agava, palmi, mimoza, oleandera, kivija, nara, ljekovitog bilja ... Dok je na njenim vrhovima snijeg, u podnožju u isto vrijeme cvjetaju kamelije, mimoze i ruže.

 

Boka Kotorska se sastoji iz četiri proširenja međusobno povezanih moreuzima. Na ulazu od mora smješteni su Hercegnovski i Tivatski zaliv, međusobno povezani moreuzom Kumbor. Idući prema unutrašnjosti zalazi se u Risanski i Kotorski zaliv koji su sa Tivatskim povezani uzanom morskom cjelinom pod imenom Verige. Bokokotorski zaliv je po središnjoj liniji dug 30 km i na ulazu širok 1.500 m. Obalska dužina je 106 km a površina mora 88 kmn. Najveću dužinu obale ima Hercegnovski zaliv - 45.23 km, zatim Kotorski zaliv 24.99 km, Tivatski zaliv 22.49 km, dok je obala Risanskog zaliva najkraća, samo 12.98 km. Obod Bokokotorskog zaliva predstavljen je u vidu strmih i visokih padina planina Orjen, prema Krivošijama i Lovćen prema Njegušima.

 

Na ulazu u Bokokotorski zaliv nalazi se kamenito ostrvo i tvrđava Mamula iz 1850. godine. U bokokotorskom zalivu nalazi se 7 ostrva među kojima je najveće po površini sv. Marko (stariji naziv Stradioti), zatim Ostrvo Cvijeća, Mamula (Lastavica), Sv.Đorđe, Gospa od Škrpjela, Milosrđa (Otok), dok je najmanje ostrvo Mala Gospa. Mjesta u zalivu su međusobno povezana drumskim i pomorskim komunikacijama. One, takođe, čine dio ukupne atraktivnosti zaliva. Pomorske veze se ostvaruju posredstvom lokalne i linijske plovidbe. Ključnu ulogu u drumskom komuniciranju ima jadranska magistrala koja uokviruje zaliv povezujući priobalna mjesta. Najuži dio zaliva je tjesnac Verige, preko koga je planirana gradnja mosta, ali to nije ostvareno tako da u tom dijelu sada saobraća trajekt između Lepetana i Kamenara, čime znatno skraćuje dužinu jadranske magistrale kroz zaliv.

 

Medusobna povezanost i jedinstvo prirodnih i antropogenih motiva čine Zaliv Boke jedinstvenom cjelinom, ne samo na evropskom Mediteranu, već i u svijetu uopšte. Toplo more, prijatna klima, mediteranska vegetacija, specifičan životinjski svijet, arheološka nalazišta, manja i veća naselja, svojevrsno su bogatstvo Boke.

 

Boka Bay, Montenegro

 

Bay of Risan, Montenegro

 

Attractions of Boka Kotorska Bay

 

Atrakcije Boke Kotorske - Mapa

 

Bay of Boka - St. George Island

 

 

Bay of Boka - Perast

 

 

Bay of Boka Kotorska - Herceg Novi

 

 

Boka Kotorska Bay - Porto Montenegro Tivat

 

 

Bay of Boka Kotorska - Kotor

 

 

Boka Bay, Montenegro

travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
The Bay of Boka Kotorska - Montenegro
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel