MENU
POČETNA
O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI »

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

Visoki Decani Monastery

 

 

 

Manastir Visoki Dečani

 

 

 

Iskoristite priliku da prilikom boravka u Crnoj Gori posjetite još jedan biser svjetske kulturne baštine sa liste UNESCO-a Manastir Visoki Dečani u kome je crkva sagrađena vijek i po prije nego što je Kolumbo doplovio do obale Amerike i gdje je istorija pod zaštitom sveca.

 

Put nas do Dečana vodi uz obalu Crne Gore, ravnice ali i podnožje gorostasnih pla-ninskih vrhova Prokletija kroz Albaniju i Kosovo kuda prolazi moderan autoput. Kada se približimo manastiru Dečani pogled na okolna brda posebno će vas očarati. Brda obrasla pitomim kestenom sa bujnom i velikom krošnjom krase ovaj netaknuti krajolik.

 

Manastir Visoki Dečani nalazi se u dolini riječice Dečanske Bistrice, ispod Prokletija, nadomak mjesta Dečani, na Kosovu i Metohiji. Manastir je najveća srednjovjekovna struktura u Srbiji širine 30 m, visine 36 m sa kupolom visokom 29 m pa je zbog toga dobio naziv "Visoki Dečani". Podigao ga je za zadužbinu kralj Stefan Dečanski. Gradnju crkve Hrista Pantokratora započeo je 1327. godine. Po graditeljskoj složenosti, i po prožimanju zapadnih i vizantijskih formi, dečanska crkva je jedinstven srednjovjekovni spomenik. Njenu gradnju je 1335. godine završio sin kralja Stefana - Dušan. Istovremeno kad i crkva, sagrađeni su konaci i monumentalna trpezarija, manastir je ograđen visokim zidom s kulom nad ulazom, a podignuta je i manastirska bolnica. Hram je do 1350. godine, živopisalo nekoliko najboljih fresko-pisaca Dušanovog carstva. Dečanske freske prednjače u srpskom slikarstvu srednjeg vijeka a manastirska riznica, po bogatstvu i umjetničkoj vrijednosti predmeta. Posebna manastirska dragocenost je krst cara Dušana i krst kralja Stefana Dečanskog. Na centralnom mjestu u crkvi su likovi Svetog Simeona, osnivača dinastije Nemanjića i kralja Stefana Dečanskog (Uroš III). Kralj Stefan Dečanski je u znak zahvalnosti Sv. Nikoli, koji mu je navodno vratio vid, 1327. godine poklonio zlatom i srebrom optočenu ikonu Svetog Nikole koja se i danas nalazi u bazilici Svetog Nikole u Bariju (Italija).

 

Raskošna ljepota crkve bukvalno zaustavlja dah onom ko je prvi put ugleda i ne prestaje da zadivljuje. Fasada Manastira Visoki Dečani je pokrivena prekrasnim bijelim, sivim i ružičastim mermerom, koji se uvijek drugačije prelamaju u odnosu na doba dana i vremenske prilike, i uvek, u kontrastu sa zelenim travnjakom, dominiraju njegovom veličanstvenom okolinom.

 

Cijena: od 90,00 € po osobi

 

Excursion map - Decani

 

Mapa izleta

 

Decani Monastery inside

Brošura o Manastiru

Visoki Dečani (PDF)

 

Interior of Decani Monastery

 

Decani Monastery - Altar

 

Decani Monastery Frescoes

 

Fountain in Monastery Decani

 

Decani - Dormitory

Sveti Stefan of Decani
Orthodox Monastery Visoki Decani
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Excursion Decani Monastery
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel