MENU
POČETNA

O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI

 

Crkve i Katedrale

 

Džamije i Kule

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

Djurdjevi Stupovi Montenegro - Altar

 

 

Manastir Đurđevi Stupovi

 

 

 

Đurđevi stupovi je srpski pravoslavni manastir, udaljen dva kilometra od Berana, grada na sjeveroistoku Crne Gore i predstavlja najznačajniji kulturno-istorijski spomenik ovog kraja. On je centar srpske pravoslavne eparhije Budimljansko - Nikšićke u Crnoj Gori i posvjećen je velikomučeniku Georgiju.

 

Osnovao ga je 1213. godine gospodar Budimlje, župan Stefan Prvoslav, sin velikog župana Tihomira i sinovac Stefana Nemanje na lijevoj obali rijeke Lim, pod Rastovcem, na zaravni Stupovi, iznad rijeke ponornice gdje izvire kristalno čista studena voda. U svojoj zadužbini, na desnoj strani naosa crkve se nalazi njegov grob, nad kojim stoji natpis "Župan Prvoslav, sin velikog župana Tihomira, sinovac svetoga Simeona Nemanje i ktitor mesta segov".

 

Godine 1219. Sveti Sava je u Đurđevim Stupovima osnovao Budimljansku episkopiju, zahvaljujući čijoj ulozi na ovim prostorima do polovine XVII veka nije bilo islamizacije stanovništva. U ovom kraju cvjetala je stara srpska pismenost, što potvrđuju dokumenti iz perioda od kraja XII do sredine XVII vijeka. Razvoj pismenosti, živopisa i graditeljstva, koje je u vrijeme Svetog Save i župana Prvoslava dobilo snažan zamah, produžavao se kroz naredne vijekove. Tragične posledice Prve, a naročito Druge seobe stanovništva a potom i ukidanja Pećke Patrijaršije 1766. godine, na ovom području nijesu ublažene tokom dugog niza decenija. Posle zvjerskog ubistva mitropolita Pajsija Budimljanina gasi se Budimljanska mitropolija. Manastir Đurđevi Stupovi su Turci palili pet puta: 1738, 1825, 1862. i 1875. godine. Kada su 1898. godine Turci ponovo hteli da zapale manastir, narod je ustao u odbranu i odlučio ili da ga odbrani ili da izgori u njemu. Manastir je njihovom hrabrošću odbranjen i sačuvan.

 

Freskopisac manastira Đurđevi Stupovi na Limu je bio veoma talentovan, ali su freske teško oštećene u brojnim razaranjima, posebno sa artiljerijskog uporišta u Jasikovcu. Pretpostavlja se da su freske rađene u vrijeme Cara Dušana, a pripatu je oslikao Strahinja Budimljanin. Na ostacima fresaka se poznaje ruka dečanskih majstora, porijeklom iz kotorske škole slikanja, koji su naslikali sav ciklus monologa, ilustrovanog crkvenog kalendara, po dečanskom uzoru. Pored ostataka fresaka, u manastiru se čuva i veliki krst, remek-djelo kujundžijske vještine majstora XIX vijeka, kao i veliko jevanđelje srebrnih korica.

 

Odlukom Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve u maju 2001. obnovljeno je episkopsko sjedište Đurđevih stupova osnivanjem Eparhije Budimljansko-Nikšićke.

 

Djurdjevi Stupovi Brochure

 

Flayer Manastir Đurđevi Stupovi

 

 

Monastery Complex Djurdjevi Stupovi

 

Djurdjevi Stupovi Montenegro

 

Fresco of Djurdjevi Stupovi

 

Frescoes Djurdjevi Stupovi

 

Djurdjevi Stupovi Berane

 

Djurdjevi Stupovi Celebration

Monastery Djurdjevi Stupovi
Djurdjevi Stupovi Monastery Complex
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Monastery Djurdjevi Stupovi Montenegro
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel