MENU
POČETNA
O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI »

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA

 

Primorska kuhinja

 

Planinsko-Kontinentalna kuhinja

 

Crnogorska pića

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

contact

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

Food and wine in Montenegro

 

 

Gastronomija

 

 

 

Crnogorska kuhinja je specifična za svaku regiju, što je odraz geografskog položaja, istorije i kulture. Jedna vrsta crnogorske kuhinje ne postoji, jer svaka regija ima svoju sopstvenu, jedinstvenu kuhinju. Sjeverni i južni dijelovi Jadrana karakterišu razlike u ukusu i pripremi više vrsta mediteranske hrane. Tradicija pečenja ribe i morskih delicija očuvana je generacijama.

 

Na sjeveru Crne Gore, međutim, različiti kulinarski uticaji su uočljiviji. Ekološka voda, hrana i vazduh predstavljaju proizvod netaknute prirode. Zdrava hrana predstavlja veoma važnu stavku u vremenu velike zagađenosti, kako hrane, tako i vode i vazduha. Ne treba zaboraviti vino, poznato po svom posebnom okusu toplog juga. Izbori između specijaliteta su mnogobrojni!

 

Doručak se u Crnoj Gori ne preskače, ručak je glavni obrok, a večera najsvečaniji.

 

Ako znate gdje neko živi u Crnoj Gori, pogodićete i šta jede. Kuhinja se pokorava reljefu i uzima ono što priroda nudi. Kulinarstvo Crne Gore na najbolji način sabira darove Mediterana i blaga sjevernih planina. Vjerno je tradiciji, a opet, otvoreno za eksperiment. U restoranima ćete naći osnovnu evropsku kuhinju, ali evo šta obavezno treba da probate: za ručak jagnjeće ili jareće pečenje ispod sača, pivski kajmak, bistru riblju supu i ribu lešo, pečenog krapa i dimljene ukljeve. Onda sve to zalijete vinom Vranac ili Krstač, zasladite sirnicom, breskvom ili lubenicom; popodne se opustite uz Nikšićko pivo, a predveče obodrite lozovom rakijom, uz pršut, kozji sir, paradajz i žučenicu.

 

Crnogorsku nacionalnu kuhinju dakle možemo podijeliti na: Primorsku i Planinsko-Kontinentalnu.

Soup of chitterlings

 

 

Ada Bojana, Montenegro

 

 

Steak of Karadjordje

 

 

Kebab

 

 

Beans

 

 

Cheese pie

 

Cheese pie

Bread and appetizer - Gastronomy of Montenegro
Restaurant "Conte" Montenegro
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Gastronomy of Montenegro
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel