MENU
POČETNA
O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI »

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

 

Mostar Stone houses

 

 

 

Mostar

 

 

 

Na ovom izletu vodimo vas u Mostar, još jedno uzbudljivo odredište u susjednoj Bosni i Hercegovini. Izlet polazi iz vašeg hotela vožnjom prema Herceg Novom kroz Tivat i trajektom preko Bokokotorskog zaliva. Kratka vožnja iz Herceg Novog u njegovo zaleđe će nas odvesti preko granice u Bosnu i Hercegovini, u grad Trebinje gdje ćemo napraviti kratku pauzu. Nastavljajući naše putovanje prolazimo pored plodonosne ravnice Popovo Polje, gradića Ljubinje i Stolac cestom koja nas vodi prema našem odredištu, Mostaru.

 

Mostar je grad gdje se susreće sjever s jugom i zapad s istokom, grad u kojem rijeka Neretva stoljećima dijeli kulture i religije, grad gdje se različitosti i suprotnosti mogu vidjeti i osjetiti na svakom uglu... Njegov Stari Grad je upisan od strane UNESCO-a na popis svjetske kulturne baštine 2005. godine.

 

Ovaj grad se razvio iz malog antička naselja, a most i njegove kule kao i najstarije dijelove današnjeg Mostara izgradili su Turci za vrijeme Osmanskog carstva. Utvrđeno naselje povezano mostom preko rijeke Neretve prvi put je opisano i dokumentovano u 15. stoljeću. Mostar je dobio ime po svom mostu (riječ "most" = most) i dvije utvrde-kule na svojim stranama poznate kao "Čuvari mosta" (Mostari) Helebija i Tara. Stari Most je istinsko čudo arhihekture svoga vremena, danas dominira iznad rijeke Neretve na visini od dvadesetčetiri metra, širok je četiri metra a dugačak trideset metara. Luk mosta je izrađen od lokalnog kamena poznatog kao "Tenelija". Stari most je srušen u tenkovskom granatiranju 1993. tokom bosanskog rata, ali na sreću je obnovljen 2003-2004. godine.

 

Nakon organizovanog obilaska grada iskoristite slobodno vrijeme za šetnju po okolini

i uživajte u znamenitostima ovog grada. U Mostaru ćete se takođe diviti arhitekturi islamskih džamija, katoličke i pravoslavne crkve i jevrejske sinagoge. Dok šetate kroz centar grada videćete turske kuće, bazaar, Stari turski Hammam, doživjeti atmosferu prošlosti i oduševiti se kamenim zidovima, kamenim ulicama i starim zgradama.

 

Cijena: od 50,00 € po osobi

 

U cijenu je uključeno: Prevoz autobusom, vodič, turističke takse.

 

Molimo pobrinite se da za ovaj izlet ponesete pasoš ili ličnu kartu!

Excursion map - Trebinje

 

Mapa izleta

 

Mostar Bazaar

 

 

Arslanagic Bridge Trebinje

 

Mostar Traditional House

 

Mostar Downtown

 

Mostar Street in Old Town

 

Mostar Gymnasium

Mostar Kujundziluk (Old Bazar)
Mostar Old Bridge
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Excursion Mostar
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel