MENU
POČETNA

O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI

 

Crkve i Katedrale

 

Džamije i Kule

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

 

Ostrog Monastery Tour

Manastir Ostrog

 

 

 

Manastir Ostrog smješten je u kamenoj litici u planinskom masivu Ostroške grede na 900 m nadmorske visine, u prirodnoj pećini koju je kao svoju isposničku ćeliju koristio i sam monah Vasilije Jovanović, mitropolit zahumsko-hercegovački u drugoj polovini XVII vijeka i predstavlja najveće i najpoznatije hrišćansko svetilište u Crnoj Gori. Posjeta manastiru sagrađenom visoko u stjenovitoj planini, u kome se, kažu, čuda i danas događaju, nezaobilazan je izlet za turiste i hodočasnike svih vjera iz cijelog svijeta. Svojom arhitekturom Ostrog je poput zvijezde na nebu, on uvijek dobro izgleda bez obzira da li je u pitanju dan ili noć. Naime, samo zdanje ovog mjesta je uklesano u stjenovitom planinskom masivu visoko iznad Bjelopavlićke ravnice i pitome Zete, između Nikšića i Danilovgrada.

 

U Manastiru se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog u čiju čudotvornu i naravno iscjeliteljsku moć vjeruju podjednako i hrišćani i muslimani. Sveti Vasilije Ostroški je rođen 28 decembra 1610. godine u malom selu Mrkonjići - Popovo polje u Hercegovini. Kao dječak došao je u Trebinjski manastir Tvrdoš, gdje se zamonašio. Pećki patrijarh Gavrilo mu je 27. novembra 1651. godine izdao sinđeliju o prelasku za mitropolita istočnohercegovačke eparhije i nastanio se u Onogoštu - Nikšiću. Eparhijom je iz Ostroga upravljao 15 godina - do smrti. Umro je 12. maja 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i njegov grob čuvaju se do danas. Na mjestu gdje je izdahnuo iznikla je vinova loza, iz kamena, gdje i danas rađa slatke plodove, iako nema ni prirodnih ni klimatskih uslova pogodnih za rast.

 

Svake godine na Trojičindan održava se veliki narodni sabor, a tradicionalni dan okupljanja vjernika je 12. maj - Dan sv. Vasilija. Mnogi dolaze pješice, a neki i bosonogi, kako se nekad masovno dolazilo u pohode vječnom domu sv. Vasilija Ostroškog. Manastir Ostrog je kroz svoju istoriju bio centar okupljanja Crnogoraca i mjesto koordinacije borbe protiv vojske Otomanske imperije. Upravo zbog toga su bili stalni žestoki napadi Turaka na ovo svetilište, koji su namjeravali da se dokopaju tijela svetog Vasilija a dva puta su njegovi ostaci bili prenošeni na Cetinje, iz straha da bi mogli pasti u ruke neprijatelju.

 

U manastiru Ostrog je aprila 1941. godine bilo sakriveno zlato iz trezora Kraljevine Jugoslavije, o čemu je snimljen i film "Zle pare". Ovdje je 1942. godine održana i skupština crnogorskih prestavnika na kojoj je tom prilikom izabran Glavni narodno - oslobodilački odbor za Crnu Goru i Boku. To je bila, u stvari, privremena vlada naroda Crne Gore i Boke, čija je težnja bila borba za oslobođenje od okupatora. Ovdje se nalazi i granata, koja je u februaru 1942. godine za vrijeme bombardovanja manastira, udarila u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvici Časnog Krsta ali začudo, tom prilikom nije eksplodirala. Granata se od pada razbila i prepolovila, upaljač je pao na jednu, a barutno punjenje na drugu stranu crkvenog kamenog poda. Stručnim ispitivanjem je utvrđeno da je granata bila ispravna i kao takva je trebala eksplodirati. Vjeruje se da Svetitelj to nije dopustio, jer bi time bila nanijeta velika šteta svetoj crkvi i njenim isposnicima.

 

Manastirsko zdanje čine Donji i Gornji manastir. Od ulaznih vrata u Gornji manastir do gornje crkvice treba preći 77 stepenika. Zanimljivo je da je sv. Vasilije za života iz vlastitih sredstava obnovio staru, Vavedenjsku crkvu i kupio komad obradive zemlje, da bi kaluđeri mogli obezbijediti osnovne namirnice. Donji manastir je podignut 1820. godine, na nadmorskoj visini 800 metara. Na ulazu u ovaj manastir nalazi se crkva Sv. Trojice iz 1824. godine. Između donjeg i gornjeg manastira 2005. godine je podignuta i crkva Svetog mučenika Stanka - čobana koga su ubili Turci jer je javno priznao da je hrišćanin a u kojoj se čuvaju njegove ruke.

 

Vjerovali ili ne u čuda Svetog Vasilija Ostroškog jedno je sigurno: kada posjetite manastir Ostrog osjetićete mir koji vlada u cijelom Manastirskom kompleksu.

ostrog monastery entrance

 

Brošura o izletu

 

Ostrog monastery Upper Monastery

 

St. Vasilije Ostroski

 

Ostrog Monastery Terrace

 

Ostrog Monastery Cave Upper Monastery

 

Ostrog Monastery Lower Monastery

 

Ostrog Monastery St. Stanko Church

St. Basil of Ostrog St. Marytr Stanko Ostrog Ostrog Monastery Icon
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Ostrog Monastery Montenegro
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel