MENU
POČETNA
O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI »

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

 

 

Piva Lake Tour

 

 

 

Pivsko jezero

 

 

 

Prema mišljenju mnogih posjetilaca sjeverna regija je najatraktivniji dio Crne Gore. Uzbudljivi krajolici, prekrasna jezera, spektakularni vidikovci, zanimljiva istorija ovog dijela Crne Gore neće ostaviti nikoga ravnodušnim. Osim toga ...sama vožnja kroz ove predjele je prekrasna.

 

Polazak iz vašeg hotela i vožnja preko Podgorice i Nikšića do Plužina, najmlađeg grada u regiji, smještenog na obali Pivskog jezera. Nakon izgradnje brane Mratinje (visine 240 m) za potrebe HE "Piva" 1975. godine, grad je premješten nekoliko kilometara uzbrdo, dok je prethodna lokacija poplavljena novonastalim Pivskim jezerom.

 

Po dolasku u Plužine, ukrcaćemo se na brod za krstarenje po Pivskom jezeru koje je dugačko 45 kilometara, dubine i do 200 metara. Podizanje vode je 675 m od nivoa mora, što je najviši nivo vode neke vještačke akumulacije u svijetu. Neobična ljepota Pivskog jezera, će vam ovu vožnja brodom ostaviti u sjećanju. Nakon vožnje brodom uživaćemo u lokalnim specialitetima koji će nam biti servirani za ručak.

 

Poslije ručka posjeta Manastiru Piva koji se nekad nalazio na samom izvoru rijeke Pive, ali je zbog potapanja Pive i izgradnje hidro elektrane izmješten, čime je izveden jedinstven građevinski poduhvat prenosa manastira zajedno sa originalnim freskama. Poduhvat je bio veoma složen, s obzirom da je riječ o monumentalnom hramu čija je unutrašnjost oslikana sa 1.260 metara kvadratnih živopisa izuzetne vrijednosti. Crkva Uspenje Bogorodice podignuta je zaslugom tadašnjeg mitropolita Savatija Sokolovića od 1573-1586. godine na mjestu gdje je postojao stariji hram. Ubrzo je postao jedan od najznačajnijih centara duhovne umjetnosti i prepisivačke djelatnosti. Enterijer krase duborezi i pozlaćeni ikonostas iz 1638. godine. Odlikuje se proporcionalnošću, raskošem duboreza, sa zadivljujeće oslikanim ikonama Longina i kir Kozme. U crkvi se nalazi dekorativni mobilijar Bogorodično kolo, episkopski sto i vrata, izrađeni od slonovače. Riznica manastira je jedna od najbogatijih u Crnoj Gori i sastoji se od dragocjenih zbirki starih rukopisnih knjiga i prvih knjiga štampanih na Balkanu (jedini sačuvani Psaltir iz Obodske štamparije).

 

Cijena: od 50,00 € po osobi

 

U cijenu je uključeno: Prevoz autobusom, vožnja brodom, vodič, ručak, takse.

Excursion map - Piva Lake

 

Mapa izleta

 

Piva Monastery

 

Piva Lake - Road view

 

Hidro Power Dam Piva

 

Piva Lake Basin

 

Piva Lake - View from Lake

 

Nature of Piva Lake

Piva Lake - Boat ride
Piva Lake Cruising
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Excursion Piva Lake
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel