MENU
POČETNA

O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI

 

Crkve i Katedrale

 

Džamije i Kule

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

Rezevici Monastery Small Church

Manastir Reževići

 

 

 

Manastir Reževići se nalazi na živopisnom brdu, nedaleko od mora pored magistralnog puta između Svetog Stefana i Petrovca. Po predanju sagrađen je na mjestu paganskog hrama iz antičkog perioda. Manastir ima tri crkve. Crkvu Uspenja presvete Bogodorice sagradio je srpski kralj Stefan Prvovjenčani 1226. godine. Crkvu arhiđakona Stefana podigao je car Dušan 1351. godine, kada je Paštrovićima priznao plemstvo i podario Zakonik po kojemu su Paštrovići sudili na plemenskom sudu Bankada na Drobnom pijesku. Ta crkva je porušena početkom 19. vijeka i na njenom mjestu izgrađena veća. Najveća crkva u manstirskom kompleksu je crkva Svete Trojice izgrađen 1770. godine sa zvonikom dozidanim 1839. godine. Manastirski konak izgrađen je sredinom 19. vijeka.

 

U manastiru su sačuvane freske iz 16. vijeka sa slojevima iz 13. vijeka, vrijedne ikone i crkveni predmeti, preostali iz sedmovjekovne istorije u kojoj je manastir više puta pljačkan od raznih osvajača kada je uništeno više starih knjiga i dokumenata.

 

U Reževićima je pronađen 1860. godine Paštrovski statut koji se smatra poslednjom preradom Dušanovog zakonika, tada je odnesen i danas se čuva u Zagrebu. Manastir Reževići je kao i danas uvijek bio pored važnih puteva, pa je ostalo zapisano da je ovdje bio stub sa udubljenjem za bokal vina, kao znak gostoprimstva, namijenjen za putnike prolaznike.

 

Prema nekim zapisima, već u 18. vijeku je postojala manastirska trpezarija koja je srušena, zajedno s ostalim crkvenim zgradama i zatim obnovljena sredinom 19. vijeka. Međutim u vihoru II svjetskog rata ponovo je spaljena od strane italijanskih vojnika 1941. godine. Po završetku rata manastirska trpezarija je ponovo obnovljena, i kao takva ona ispunjava svoju svrhu u potpunosti i danas.

 

Iako ne postoji Manastirska riznica (i ona je izgorjela 1941. godine), kulturno-istorijski predmeti su prikupljeni i postoje planovi za ponovno uspostavljanje Riznice gdje će ovi predmeti biti izloženi. Među najvažnijim kulturno istorijskim dragocjenostima koje su ovdje sačuvane su: Ikona Presvete Bogorodice iz 1693. godine, Četvorojevanđelje knjiga iz 1835. godine, Veliki litijski krst iz 1850. godine, Darohranilnica iz polovine XIX vijeka... Zbog svih ovih kulturno-istorijskih dragocjenosti i vrijednosti, manastirski kompleks Reževići uvršćen je u spisak kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i nalazi se pod zakonskom zaštitom.

 

 

 

 

Rezevici Monastery Complex

 

 

Rezevici Monastery Dormitory

 

 

Rezevici Monastery Iconostasis

 

 

Rezevici Monastery Frescoes

 

 

Rezevici Monastery The icon of the Virgin Mary

 

 

Rezevici Monastery drinking fountain

Rezevici Monastery
Savina Monastery Garden
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Rezevici Monastery Montenegro
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel