MENU
POČETNA

O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI

 

Crkve i Katedrale

 

Džamije i Kule

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

Savina Monastery Great Church

Manastir Savina

 

 

 

Manastir Savina se nalazi 2 km istočno od Herceg-Novog, u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije. Jedan je od najljepših primjera arhitekture baroka na Jadranu. Istorija manastira Savina u Herceg Novom nas vraća u doba kada je živeo Sveti Sava, po kome je i sam manastir dobio naziv. Manastirski kompleks čine tri crkve: Velika crkva posvećena Uspenju Bogorodice, Mala crkva posvećena Uspenju Bogorodice, manastirskog konaka sa riznicom na sjevernoj strani dvorišta, i crkve Sv. Save.

 

Prema predanju crkva Svetog Save je starija od samog manastira. Zapravo, istorija manastira beleži podatak da je današnja crkva Svetog Save nekada bila posvećena Svetom Savi Osvećenom, to jest Jerusalimskom, a smatra se da je temelje ove crkve osveštao lično prvi srpski arhiepiskop, Sveti Sava Nemanjić. Hram Svetog Save je korišćen kao parohijska crkva, a tako je ostalo i danas, uzevši u obzir da se nalazi na brežuljku iznad samog manastira, pomalo izdvojena od čitavog manastirskog kompleksa.

 

Mala crkva Uspenja Bogorodice je najverovatnije nastala u prvoj polovini 11. veka, mada se ne zna sa sigurnošću, međutim, pouzdano se zna da iz 1648. godine potiče prvi zvaničan zapis o manastiru, koji beleži i njegova istorija. O vremenu nastanka Male crkve manastira Savina postoji dokaz u vidu natpisa u okviru freske, a na kome je navedeno da je crkva sagrađena 1030. godine. Sam natpis, koliko je poznato datira iz 1831. godine. Na unutrašnjim zidovima otkriveno je nekoliko slojeva fresko-slikarstva.

 

Veliku crkvu Uspenja Bogorodice gradio je od 1777. do 1799. godine korčulanski majstor Nikola Foretić koristeći bijeli kamen sa ostrva Korčula. U arhitektonskom smislu, crkva je mješavina stilova, od vizantijskog preko romano-grčkog do baroknog - uspješan spoj istočne i zapadne kulture.

 

Ikonostas je takođe spoj tradicionalne ikonografije i novih baroknih formi. Crkva Sv. Save je po nekim izvorima nastala u XV, a po nekim u XIII vijeku.

 

Među izuzetno vrijednim eksponatima u manastirskoj riznici su kristalni krst Sv. Save iz 13. vijeka, plaštanica, srebrna petohljebnica, kivot Manastira Tvrdoš i drugi predmeti iz 17. vijeka, portret ruskog cara Petra Velikog...

 

 

 

 

 

Savina Monastery Complex

 

 

 

 

Savina Monastery Iconostasis

 

 

 

 

Savina Monastery Frescoe

 

 

 

 

Savina Monastery paintings

 

 

 

 

Savina Monastery The icon of the Virgin Mary

Savina Monastery
Savina Monastery Garden
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Savina Monastery Montenegro
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel