MENU
POČETNA
O NAMA »

POSJETITE CRNU GORU

O CRNOJ GORI

GRADOVI I REGIJE »

MANASTIRI »

PRIRODA »

KLIMA I METEO

GASTRONOMIJA »

SLOBODNO VRIJEME I ZABAVA »
SAOBRAĆAJ »

SMJEŠTAJ »

TRANSFERI

KRUZERI

IZLETI »

 

 

contact

 

Tel: + 382 78 119 110
Cell. + 382 67 733 177

 

E-mail: info@adrialine.me

 

 

Tvrdos Monastery

 

 

 

Trebinje

 

 

 

Ovaj izlet vam pruža priliku da posjetite Trebinje jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, slikovito mjesto u sjeni platana, grad vina, pjesnika, sunca i i manastira. Nalazi se udaljen 40 km od Herceg Novog, Trebinje je svijet za sebe, potpuno drugačiji nego na obalnom području Crne Gore. Vapnenački brežuljci, male plodne ravnice uz rijeku, stada ovaca i koza koji pasu i beskrajna polja vinograda će zarobiti trenutno vašu maštu.

 

Izlet polazi iz vašeg hotela vožnjom prema Herceg Novom kroz Tivat i trajektom preko Bokokotorskog zaliva. Kratka vožnja iz Herceg Novog u njegovo zaleđe će nas odvesti preko granice u Bosnu i Hercegovini, u grad Trebinje.

 

Za početak ćemo se voziti do vrha brda iznad Trebinja zbog prelijepog panoramskog pogleda i posjete pravoslavnom manastiru Hercegovačkai Gračanica - lijepoj crkvi koja je posvećena pjesniku Jovanu Dučiću. Poštujući njegovu želju, izraženu u oporuci, hram Bogorodice podignut je na brdu Crkvina. Jovan Dučić (1871-1943) umro je u SAD-u, a njegova posljednja želja bila je da bude pokopan u Trebinju, na vrhu jednog od okolnih brda odakle se vidi cijeli grad, u crkvici koja je morala biti mala replika manastira Gračanica na Kosovu! Nakon posjete manastiru odlazimo u centar grada i posjećujemo Stari grad i Arslanagića most, koji je 1574 izgradio Mehmed-Paša Sokolović za vrijeme vladavine Osmanskog carstva.

 

Kroz Trebinje protiče rijeka Trebišnjica uz koju se oko 4 km nizvodno od grada nalazi Manastir Tvrdoš koji je izgradio Cara Konstantin i njegova majka Jelena u IV. vijeku. Tvrdoš je nekoliko puta uništavan i obnavljan tokom svoje istorije a danas proizvodi najkvalitetnija vina. Tradicija vinarstva u Tvrdošu seže do XV vijeka kada se manastir oslanjao na prodaju vina lokalnom stanovništvu. Prije 15-tak godina, samostanski monasi su preuzeli brigu i o vinogradima oko Trebinja i Popovog polja. Uz povećanje proizvodnje uspjeli su napraviti svoj put na inostrano tržište. U svijetu nagrađivana vina "Žilavka" i "Merlot" Izba dolaze direktno iz njihovih podruma.

 

Cijena: od 35,00 € po osobi

 

U cijenu je uključeno: Prevoz autobusom, vodič, degustacija vina u Manastiru Tvrdoš, turističke takse.

 

Molimo pobrinite se da za ovaj izlet ponesete pasoš ili ličnu kartu!

Excursion map - Trebinje

 

Mapa izleta

 

Herzegovinian Gracanica Trebinje

 

 

Arslanagic Bridge Trebinje

 

Trebisnjica River Trebinje

 

Plane Tree - Platani, Trebinje

 

Tvrdos Monastery Vineyard

 

Tvrdos Monastery - Wine cellar

Trebinje view from Crkvine
Trebinje
travel info  
United Kingdom France Italy Germany Russia Czech Montenegro
Excursion Trebinje
home about services Destinations Transport Contacts

 

 

HOME | ABOUT US | SERVICES | DESTINATIONS | TRANSPORT| CONTACTS
Copyright © Adria Line DMC 2016 | www.adria.travel